Anna-Maria Ingerö – Regissör

anna-maria ingero

Anna-Maria Ingerö. Foto: Staffan Johnsson

”Efter teaterstudier i Finland, Moskva och Stockholm har jag arbetat som dramaturg, regissör och dramatiker framför allt på Riksteatern men även i Finland. Under mina yrkesår har jag haft glädjen att vara inblandad i många intressanta projekt allt från teater för barn till stora musikaler och projekt med lång förberedelsetid. Jag har arbetat med intressanta människor som till exempel Allan Edwall. Jag nämner honom därför, att han lärde mig ofantligt mycket genom sin ovillkorlighet inför teaterkonsten. Jag har skrivit egna pjäser och dramatiserat andras verk, jag har regisserat och våndats inför premiärerna…  Summa summarum – det har varit ett fantastiskt yrkesliv!

De senaste åren har jag haft möjlighet att arbeta med amatörteater. Jag betraktar denna möjlighet som en lottovinst som borde delas till alla teaterarbetare för då kommer man oundvikligen till teaterns ursprung: en skådespelare gestaltar en berättelse från scenen till publik. Ens egen fantasi och skapande förmåga utmanas till lösningar som är långt borta från yrkesteatrarnas tillgång till ändamålsenliga scenrum, modern teknik, ateljéer och marknadsföring.

Under resans gång har jag lärt känna ett stort antal helt otroliga människor, som har valt teatern som fridisaktivitet. Det är människor i olika åldrar, med olika yrken och levnadsöden. Jag har träffat människor som är fantastiska musiker, människor som målar, skriver, dansar… Den gemensamma nämnaren för alla är lusten att stå på scen och berätta en berättelse till publik.

En vän till mig bjöd mig att titta på Grannfolkets föreställning En teaterkomedi, och då hände något nästan magiskt; i mitt undermedvetna började Körsbärsträdgården pocka på. – Nu lotsar jag Grannfolket, ibland genom farliga vatten, mot mål. Begreppet lots beskriver min roll betydligt djupare än begreppet regissör för utan besättningens närvaro och kunnande hittar jag inte fram.”